RejinpaulPlacement
Search

Analyzing Arguments - Aptitude Questions and Answers - RejinpaulPlacement




Find us on Facebook



Follow us on Google+


Google+

Quick Links

Read the paragraph carefully and determine the main point the author is trying to make. What conclusion can be drawn from the argument? Each paragraph is followed by five statements.One statement supports the author's argument better than the others do.

1.
One New York publisher has estimated that 50,000 to 60,000 people in the United States want an anthology that includes the complete works of William Shakespeare. And what accounts for this renewed interest in Shakespeare? As scholars point out, his psychological insights into both male and female characters are amazing even today.

This paragraph best supports the statement that
Answer & Solution
Answer: (B) people even today are interested in Shakespeare's work because of the characters.

Solution: The last sentence in the paragraph clearly gives support for the idea that the interest in Shakespeare is due to the development of his characters. Choice a is incorrect because the writer never makes this type of comparison. Choice c is wrong because even though scholars are mentioned in the paragraph, there is no indication that the scholars are compiling the anthology. Choice d is wrong because there is no support to show that most New Yorkers are interested in this work. There is no support for choice e either.
close
2.
It is well known that the world urgently needs adequate distribution of food, so that everyone gets enough. Adequate distribution of medicine is just as urgent. Medical expertise and medical supplies need to be redistributed throughout the world so that people in emerging nations will have proper medical care.

This paragraph best supports the statement that
Answer & Solution
Answer: (E) many people who live in emerging nations are not receiving proper medical care

Solution: This answer is implied by the statement that redistribution is needed so that people in emerging nations can have proper medical care. Choices a, b, and c are not mentioned in the passage. Choice d is also incorrect—the passage indicates that the distribution of medicine, not its production, is inadequate.
close
3.
Today's workforce has a new set of social values. Ten years ago, a manager who was offered a promotion in a distant city would not have questioned the move. Today, a manager in that same situation might choose family happiness instead of career advancement.

This paragraph best supports the statement that
Answer & Solution
Answer: (C) employees social values have changed over the past ten years.

Solution: A change in employee social values over the past ten years is implied in the whole paragraph, but particularly in the first sentence. Choice a is incorrect because the loyalty of the managers to their corporations is never discussed. There is no support for choice b. In choice d, perhaps career advancement is less important than it once was, but the paragraph does not indicate that advancement is unimportant to managers. Choice e is an opinion that is not supported.
close
4.
A few states in this country are considering legislation that would prohibit schools from using calculators before the sixth grade. Other states take a different position. Some states are insisting on the purchase of graphing calculators for every student in middle school.

This paragraph best supports the statement that in this country
Answer & Solution
Answer: (A) there are at least two opinions about the use of calculators in schools.

Solution: The paragraph clearly states that there are two differing opinions with regard to the use of calculators in the classroom. Although some people may believe that choice b is true, the paragraph does not indicate this. Choice c has no relation to the paragraph. Choice d makes logical sense, but the paragraph says nothing about cost. Choice e is an opinion that is not given in the paragraph.
close
5.
The criminal justice system needs to change. The system could be more just if it allowed victims the opportunity to confront the person who has harmed them. Also, mediation between victims and their offenders would give the offenders a chance to apologize for the harm they have done.

This paragraph best supports the statement that victims of a crime should
Answer & Solution
Answer: (B) have the right to confront their offenders.

Solution: This answer is clearly stated in the first sentence of the paragraph. There is no support in the passage for choices a, d,or e. As for choice c, although mediation is mentioned, the statement does not indicate that victims should be the mediators.
close